Akrobatikus torna

(Sportakrobatika)

A sportág ötvözi a hagyományos torna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált, látványos gyakorlatban. Az olykor lélegzetelállító produkciók sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra, precizitásra, valamint a társak összhangjára, bizalomra. A magas mozgáskultúra mellett zenei műveltség is szükséges, valamint kitartás, erős akarat, bátorság és jó előadókészség.

A sportág nem új keletű, gyökerei egészen az ókorig vezethetők vissza. Hazánkban versenysportként 1949-ben jelent meg először, majd a magyarok a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódtak, és jobbnál jobb eredményeket szereztek: 1974-1992 között 7 világbajnoki bronzérmet hoztak, az Európa Bajnokságokról pedig 1 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal tértek haza. Jelenleg országszerte 12 egyesület működik, versenyeinken több száz utánpótlás korú illetve felnőtt sportoló vesz részt.

A sportágat űző lányok és fiúk jelenleg 4-25 év közöttiek. Rendszerint több korcsoportban (statikus, dinamikus és kombinált gyakorlatokkal) versenyeznek. A kategóriák a következők: női-, férfi-, illetve vegyes páros, valamint női hármas és férfi négyes egységek.

Az akrobatika népszerűsítését és a tömegsport jellegét az iskolai gúlatorna adja, ahol akár harmincan is építhetnek egy látványos, csoportos gúlát, zenére bemutatott gyakorlattal. Iskolai rendezvények látványos eleme.
A gúlaversenyek mellett az akrobaták a diákolimpián, az évi pontszerző és barátságos versenyeken, az Országos Bajnokságon valamint nemzetközi versenyeken – Európa- és Világbajnokságokon – mérik össze tudásukat.